از نظر قرآن کریم فتنه چیست؟
فتنه آن باطل حق نما است. خیلی ساده عرض میکنم فتنه باطل حق نما است. قرآن سه دسته «اتقوا....» دارد. «اتقوا....» ها یعنی مراقب بودن؛ معمولا جایی گفته می شود که روال طبیعی تشخیص داده نمی شود. لذا دعوت به مراقبت می کند.
قرآن کریم سه دسته تقوا دارد:
1. یکی مربوط به فتنه و می فرماید «اتقوا الله...»، مراقب خدا باشید، چون خدا با چشم در دیده نمی شود، خدا می روباید، با چشم دل بینید، اگر قرار باشد همین دیدنی ها را با چشم سر بینید منکر خدا را می شوید و متاسفانه امروز یک اتفاق دارد می افتد. ما در خیلی از محاسباتمان خدا رو حساب نمی کنیم، چون خدا را با چشم سر نمی بینیم. اگر بارها گفتیم جبهه ها قشنگ بود چون خدا را حساب می کردند در حساب و کتابهایشان؛
الان در مسائل اقتصادی مان خدا را حساب نمی کنیم. در مسائل ارتباطی مان خدا را حساب نمی کنیم. در مسائل سیاسی خیلی خدا را حساب نمی کنیم. خیلی ساده دارم عرض می کنم؛ اما گاهی وقت ها به اندازه ای که بچه هایمان روی پدر و مادر حساب اقتصادی باز می کنند، روی خدا حساب اقتصادی باز نمی کنند، در حالی که خدا دارایی هایش در مقایسه با پدر و مادر قابل مقایسه نیست، قرآن می فرماید: «ولله خزائن السماوات و الارض»، چون ما انسان ها به روال عادی توی حساب و کتابهایمان خدا را نمی آوریم. قرآن می فرماید: « اتقواالله...» مراقب باشید، فراموشتان نشود.
2. یک دسته «اتقوا....» مربوط به قیامت است. «اتقو یوما لا تجزی نفسنا عن نفس شیئا » مراقب قیامت باشید. باز قیامت هم نقداً با چشم سر دیده نمی شود، با حواس ظاهری درک نمی شود آن را فراموش می کنیم، قرآن می فرماید: «انهم یرونهوا بعیدا و نراه قریبا »
قیامت معمولاً در حساب و کتاب های ما دخالت نمی کند. همه حساب و کتاب هایمان دنیایی است. برای همین خداوند می گوید مراقب باشید. هست قیامت؛ ببینید یا نبینید قیامت هست. پس قیامت را هم محاسبه کنید. به نفع خودتان است. قیامت هم بارها گفتیم یا پاداش است یا مجازات، یا بهشت است یا جهنم؛ با ادبیات ساده می گویم، هر کس قیامت را ببیند به سمت آنچه ما را به بهشت ببرد می دود، می شود «و السابقون السابقون» یا به سمت آنچه که ما را به جهنم می کشاند فرار می کند، می شود « ففروا الی الله...»
3. دسته سوم از تقواهای قرآن راجع به فتنه است. می فرماید « واتقوا فتنه لاتصیبن الذین ظلموا منکم خاصه و اعلموا ان الله شدید العقاب» همان قسمت اول آیه را می گویم بپرهیزید از فتنه، این فتنه را قرآن در آیه 27 سوره اعراف کاملاً فرموده است: « یا بنی آدم لایفتننکم الشیطان کما اخرج....»
ادامه مطلب...
کلمات کلیدی : فتنه از نظر قرآن کریم؛ درسنامه ای حاج آقای ماندگاری؛ بخش اول
-----------------------------------------------------------------------------------------------